Werkverzuim door hechtenis niet zonder meer reden voor ontslag op staande voet Op 31 mei 2021 (ECLI:...
Website     |     Nieuws     |     Contact

Werkverzuim door hechtenis niet zonder meer reden voor ontslag op staande voet

Telefoon
0313 71 20 20

E-mail
info@advocatenkantoor-dka.nl
Website
www.advocatenkantoor-dka.nl

Werkverzuim door hechtenis niet zonder meer reden voor ontslag op staande voet

Op 31 mei 2021 (ECLI:NL:RBROT:2021:4836) oordeelde de Rechtbank dat een kraanmachinist, die voor de derde keer niet op zijn werk verscheen, met als reden dat hij in hechtenis zat, onterecht door zijn werkgever op staande voet ontslagen was.

 

De werknemer, welke gedurende zijn dienstverband al tweemaal eerder een periode afwezig was geweest met als reden dat hij in hechtenis zat, kwam wederom niet opdagen omdat hij voor de derde keer in voorlopige hechtenis was genomen.

 

De werkgever had hem voordien al aangesproken op grond van ongeoorloofde afwezigheid en gedrag dat niet acceptabel was. Tevens had de werkgever hem een laatste waarschuwing gegeven, welke, kort gezegd, inhield dat indien de werknemer weer ongeoorloofd afwezig zou zijn of onacceptabel gedrag zou vertonen, de arbeidsovereenkomst zou worden beëindigd.

 

Toen de werknemer voor de derde keer niet kwam opdragen, en de werkgever pas tien dagen later werd verteld dat de werknemer wederom in hechtenis was genomen, was de maat voor de werkgever vol. De werkgever ontsloeg per brief de werknemer op staande voet.

 

De kantonrechter is echter van mening dat werkverzuim, als gevolg van een onherroepelijke strafrechtelijke veroordeling in beginsel (behoudens bijzondere omstandigheden) geen reden voor ontslag op staande voet oplevert, de hoofdregel. Dat speelt volgens de rechter ook hier. Het feit dat de werknemer gewaarschuwd is en hij al meermaals ongeoorloofd afwezig was, maakt volgens deze kantonrechter geen verschil.

 

Ook het feit dat de werknemer de werkgever pas veel later op de hoogte stelde van zijn hechtenis en dat de werknemer zich negatief heeft uitgelaten over de werkgever, maakt nog niet dat sprake is van een dringende reden. Ontslag op staande voet is het laatste (paarden)middel.

 

Wel is de kantonrechter van mening dat sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie, op grond waarvan de arbeidsovereenkomst door de kantonrechter wordt beëindigd. Van een werkgever kan niet gevergd worden dat zij opnieuw afwacht hoe de strafzaak tegen de werknemer zal verlopen.

 

Kort en goed: werkverzuim vanwege hechtenis kan een reden voor ontslag op staande voet zijn, maar is, nu sprake is van een privé gedraging, dit niet zonder meer. De drempel om een werknemer op staande voet te ontslaan is (dus) hoog.