Mondkapje weigeren: geen loon De voorzieningenrechter van de Rechtbank Midden-Nederland heeft op 13 ...
Website     |     Nieuws     |     Contact

Mondkapje weigeren: geen loon

Telefoon
0313 71 20 20

E-mail
info@advocatenkantoor-dka.nl
Website
www.advocatenkantoor-dka.nl

Mondkapje weigeren: geen loon

De voorzieningenrechter van de Rechtbank Midden-Nederland heeft op 13 januari 2021 (ECLI:NL:RBMNE:2021:51) geoordeeld dat een chauffeur/bezorger van een banketbakkerij, die weigert om een mondkapje te dragen, pas weer zijn werkzaamheden mag verrichten indien hij de instructie een mondkapje te dragen opvolgt. Tot die tijd mag de bakkerij betaling van zijn loon opschorten.

 

Wat was het geval?

 

De chauffeur/bezorger werkte sinds 2014 voor de bakkerij. Daarbij brengt hij goederen rond tussen verschillende vestigingen, bezorgt hij bij afnemers en haalt hij spullen op bij leveranciers.

 

Op 13 oktober 2020 laat de bakkerij al haar personeel weten dat vanaf dat moment een mondkapje dragen op het werk verplicht is. De chauffeur/bezorger weigerde dat echter, waarna de bakkerij kenbaar maakte dat hij, zolang hij geen mondkapje draagt, niet welkom is. Ook stopte de bakkerij met betaling van zijn loon.

 

De chauffeur/bezorger was het daarmee niet eens en verzocht de voorzieningenrechter te bepalen dat de bakkerij juridisch een scheve schaats rijdt. Volgens de chauffeur/bezorger bezorgt het dragen van een mondkapje hem veel hinder tijdens zijn werk en kon hij bij het vervullen van zijn werkzaamheden prima anderhalve meter of meer afstand houden.

 

De voorzieningenrechter is het echter met de bakkerij eens en de chauffeur/bezorger krijgt de spreekwoordelijke deksel op zijn neus.

 

Juridisch kader

 

De bakkerij beriep zich op haar instructierecht, waarin staat dat de werknemer zich moet houden aan de voorschriften die de werkgever (in redelijkheid) opstelt. De voorzieningenrechter is van mening dat het dragen van een mondkapje gedurende de coronapandemie aan de veiligheid en gezondheid kan bijdragen.

 

Nu de bakkerij als werkgever de individuele belangen van de medewerkers dient te beschermen door te zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving, is de voorzieningenrechter van mening dat de bakkerij haar medewerkers inderdaad kan verplichten een mondkapje te dragen.

 

Daarnaast heeft de werkgever een bedrijfsbelang, omdat bij ziekte of quarantaine medewerkers in beginsel doorbetaald moeten worden. Ook daarbij kan het dragen van een mondkapje helpen.

 

Van onoirbaar onderscheid tussen verschillende functie is de voorzieningenrechter niet gebleken.

 

Conclusie:

 

Een mondkapjesmaatregel kan alleen effectief zijn als iedereen zich eraan houdt. De bakkerij mag dan ook, indien een werknemer weigert, betaling van het loon over de periode dat de werknemer weigert een mondkapje te dragen opschorten.