Zeker tegenwoordig passen seksgrappen nooit in een bedrijfscultuur. Dat merkte een leidinggevende van een ICT-dienstverlener, na een klacht van een medewerkster bij de vertrouwenspersoon. Dit kost deze leidinggevende, nadat hij de klacht ook nog eens onvoldoende serieus neemt, vervolgens zijn baan.
Wat speelde er?
Na enkele jaren voor een ICT-dienstverlener als chef te hebben gefunctioneerd, zijn er klachten over het gedrag van deze leidinggevende. Een vrouwelijke ondergeschikte collega zou deze chef hebben toegebeten: “weest niet zo introvert, kut”. Ook zou deze leidinggevende in het bijzijn van het collega’s een opmerking over haar decolleté gemaakt hebben. Dezelfde leidinggevende heeft een andere vrouwelijke collega op een ander moment, tijdens een moeilijk gesprek, meegegeven: “ik snap wel dat je liever op het gezicht van je vriendje zit”.
De maat voor de ICT-dienstverlener, de werkgever, is vervolgens vol.
Zeker na de eerste klacht had het de chef duidelijk moeten zijn dat dit gedrag echt niet kan. De rechter vond dan ook de opmerkingen zodanig ongepast, dat deze te kwalificeren zijn als seksuele intimidatie.
De kantonrechter weegt verder mee dat bij de vrouwelijke medewerkers min of meer van de leidinggevende afhankelijk waren. Daarnaast bevonden zij zich in beide gevallen in een extra kwetsbare situatie.
De kantonrechter trekt dan ook een streep door de arbeidsovereenkomst. Wegens het ernstig verwijtbare handelen krijgt de leidinggevende ook geen vergoeding. Dat de bedrijfscultuur zeer informeel en studentikoos zou zijn geweest maakt dat oordeel niet anders.